Бастет – богинята котка

   BastetОще от древни времена, египтяните са почитали Богиня с котешка глава. С нея са декорирани гробници на фараони, имало е храм за почитането ú. Тя е била богиня на радост, забавление и любов, женска красота, плодородие и домашното огнище. Изобразявана е като котка или жена с котешка глава.Според поверието им (на египтяните): баща на Бастет е Слънцето(Sun), майка й е Луната (Мооn), сестра-Небето (Богиня Нут), а брат – Бога лечител Хонсу. Синът на Бастет е Бог Mahes – Бог на дъжда, бурята, мрака и вятъра.

По време на първите династии тя е изобразявана, като лъвица. Статуите ú са украсявани със скъпоценни камъни. Център на култа й се намирал в град Бубатис. Там в подножието на хълм e имало огромна статуя на Богинята. Имало е и храм, който е открит от археолози в края на  XX век, в източната част на Сакара. В гробниците на Новото царство, издълбани в скалите, те са намерили множество скелети и мумии на котки. В египетската „Книга на мъртвите“ се казва, че Бог Ра, под формата на червена котка, под Свещеното дърво явор, убива огромна змия „Апофис“ – господаря на подземния свят (мрака на злото) и отсича главата му.  В древен Египет в чест на Бастет са се провеждали тържества (фестивали) с песни и танци. За това с Богинята са свързани танците и музиката! Атрибут на Бастет е инструмента систром, а в краката ú са четири котенца.

Името ú означава „Душата на Изида“(Ба – Аст). В храмовете ú са се пазели котки. В Европа котките са се появили от Азия, след построяването на храм на Изида.

В центъра за поклонение на Бастет – Хелиополис е издигната огромна статуя на котка, която се разширява и свива пред зрителите, в зависимост от положението на слънцето. Фараоните са правели жертвоприношения в храма на Бастет. А, свещениците са отглеждали котки, като домашни любимци. По време на празника ú бил забранен лова на лъвове.

В памет на мъртвите, собствениците на котки са били в траур, обръсвали са си веждите в знак на траур.

От описанието гръцкия историк Херодот се разбира, че египтяните са се втурвали в горяща къща, за да се уверят, че вътре няма котка. До нас е достигнала легендата за персийския владетел Камбиз (525г.пр.н.е.). Той дълго време обсаждал града, който тогава  наричали „ключ към долината на Нил“ и след като не успял се оттеглил. Тогава един гръцки войник (дезертйор) му предлага следния военен трик. За щитовете на войниците да завържат живи котки и египтяните няма да използват своите копия и стрели срещу тях, от страх да не наранят свещените животни. Владетеля го послушал и перфектно защитения град бил превзет от персите без кръвопролития. Друга легенда свързва Бастет с царица Беренис II. Тя е отрязала косите си и ги е оставила в храма на Богинята в знак на благодарност, за победата на съпруга ú над сирийците. На следващия ден жреца-астроном Канон ú съобщил „че жертвата е била приета“, а през нощта на небето се появило ново съзвездие под формата на женска коса (плитки). От тогава Съзвездието носи името на египетската царица Береника II (Косите на Вероника), чийто съпруг, Птолемей III, е водел война със Селевкидите в т.нар. „Трета сирийска война“. Така се разказва в тази древна египетска легенда.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s