МАГНИТНИ БУРИ

             В средствата за информация, понякога често се среща термина „магнитна буря”. По време на такива бури настъпват неблагоприятни изменения в човешкия организъм. От какво се получават те?
             Магнитните бури или както популярно ги наричат „дни с магнитни аномалии”, възникват под въздействието на слънчевите потоци (или вятър). Те представляват изригвания на слънчева плазма. Интензивността им зависи от състоянието на Слънцето и разположението на планетите и звездите.
             Най-силно магнитно поле в слънчевата система, притежава Слънцето. Неговия интензитет обаче не е постоянен. Той се изменя в широки граници и е от 2 до 300 пъти по-силен от земниия. И ако не съшествува „магнитна обвивка на Земята” (магнитосфера) то ще бъде пагубно за Земята.

            Нашата планета също притежава магнитни свойства. В която и да е точка да се намираме, компаса ще се ориентира по посока магнитния „север – юг”. Оста на въртене на планетата ни или „географския север – юг” не съвпада с магнитния. Между тях се образува ъгъл от 10 ˚30′. До тук нищо ново.
Известно е, че Магнитните полюси менят своето положение. За едно денонощие Северният магнитен полюс се измества с 20,5 м, а южния с 30 м. Тоест Магнитното поле на земята „дрейфа” в определена посока и скорост.
           Както при всеки магнит, силовите линии на земята излизат от единия полюс, минават през околоземното пространство и влизат в другия. Полето, което образуват се нарича „Магнитосфера на земята”. Тя представлява нейният „магнитен екран”. Той задържа слънчевата плазма и другите космически частици. Ако той не съществуваше, то космеческите вихри устремени към земята нямаше да срещнат съпротивление и биха довели до гибелни последици.
            При Слънчеви изригвания, силно заредени частици слънчево вещество достигат Магнитосферата на земята. Слънчевата плазма,

упражнява натиск (ударен фронт) върху Земния екран. Напрежението, което се създава, достига невероятни размери. То деформира Земната магнитосфера, а понякога предизвиква и пробиви. В районите на полюсите, Слънчевата плазма се уравновесява с магнитното поле на Земята. Там липсва Магнитен екран и Слънчевата плазма, достигайки до атмосферата образува „плазмена мантия”, позната под името „полярно сияние”.
Макар, че магнитното поле на Слънцето задържа слънчевата плазма, при определена цикличност (11 години) Слънчевия екран активно пропуска гореща плазма в Космическото пространство. Тогава настъпват значителни промени в атмосферата, хидросферата, литосферата и биосферата на Земята.
Местоположението на Земята спрямо Слънцето е от голямо значение за тяхното влияние. Магнитните бури възникват както под въздействие на слънчевата плазма, така и при пресичане на магнитните сектори на Слънцето, чиято посока се мени.
          В дните на магнитни бури нарастват и се влошават заболяванията на сърдечно-съдовата и нервна система. Смъртните случаи се увеличават от 3 до 5 пъти. Обострят се хроничните заболявания.
Докато при здрави хора обикновенно се задействат вътрешните „комперсаторни системи”, които намаляват физическата реакция на организмите. При хора с увредено здраве те не са ефикасни, а в някои случаи дори не действат.
           Това налага хората да бъдат своевременно предупреждавани за рисковите дни. Явления, влияещи дастично на планетата задължително се отразяват на здравето на хората, независимо до колко е изследван проблема!!!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s