ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ


1. Видове и значение на полезните изкопаеми.
Полезните изкопаеми са природни минерални образования в недрата на земната кора. За територията на България те се делят на:
Рудни полезни изкопаеми (метали) – които от своя страна се подразделят на:
a) Черни метали – желязна, манганова и хромова руда.
б) Цветни метали – медна, оловно-цинкова и многометална руда.
в) Благородни метали – наносно злато и сребро.
Нерудни полезни изкопаеми – Към тази група са включени: варовик, гипс, каолин, барит, каменна сол, флуорит, слюда, фелдшпат, огнеупорни глини, мрамор и зеолит.
Горивни изкопаеми – каменни въглища (антрацитни, черни, кафяви, лигнитни), нефт и природен заз
Голямото разнообразие на полезни изкопаеми е свързано с различното по характер геотектонско развитие на българските земи (земекорни движения, проява на магматизма и вулканска дейност, екзогенни процеси).
Основните структурни единици, видно от картата са:
• Мизийска плоча
• Южни Карпати
• Предбалкан
• Старопланинска тектонска зона
• Средногорска тектонска зона
• Крайщидна тектонска зона и
• Родпопски срединен масив.
2. Развитие на геоложките проучвания в България
Използването на някои находища на полезни изкопаеми е започнало още от древността. Първите сведения за рударска дейност датират от бронзовата епоха. Тази дейност се разширява през VII-VIв. пр.н.е., когато се добиват желязо, олово, сребро и мед. По-късното разработване на находищата на полезни изкопаеми е било свързано с развитието на страната.
След Освобождението в България (1878 г.) започва проучването на отделни въглищни басейни и на редица находища на нерудни изкопаеми. В резултат на това се откриват находища на нефт, барит, гипс, каменна сол. В навечерието на Втората световна война започва по-сериозно проучване на находищата на железните руди. Преди това проучвания на железните руди е правила държавната концесия “Крумово” – Ямболско. След Втората световна война се установяват редица находища на руди на черните и цветни метали и нерудни изкопаеми. Започва проучването и на първите находища на нефт и земен газ.

1 Responses to ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ

  1. bur каза:

    Прекрасно,
    единствени сте!
    Благодаря!

Вашият коментар