АДМИРАЛЪТ-КАРТОГРАФ „ПИРИ РЕЙС”

адмирал Пири Реис1Адмиралът-картограф Пири Рейс

Лична съдба:

Кой е Пири Рейс?  Османски мореплавател, учен и картогрф. Живота му е бил изпъстрен с героични подвизи.  Живял е между 1465-1554/5 г. в Гелиболу (днешен град Галиполи, на полуостров Галиполи, пролива Дарданели, Турция). Истинското му име е Мухидин Пирѝ. По произход е османски турчин. Син е на Хаджи Али Мехмед от град Караман и племеник на легендарния Османски мореплавател  Кемал Рейс (от раис-капитан на арабски). Подобно на чичо си, Пири избира пътя на мореплавател.   На 16 години, за първи път взима участие във военна кампания (през 1481 г.) под ръководството на чичо си, в Червено море. На 22 години (през 1487 г.) се отправя на помощ на мясулманска Испания. През 1491 и 1494 г. участва в щурма на островите Сицилия, Сардиния и Корсика и южните брегове на Франция. През 1499 г. участва, като командващ на кораб в сражение с Венеция. Вуйчо му загива, вероятно през 1511 г. Пири Рейс се връща в Галиполи и започва да се занимава с картография. През 1516 г. става адмирал и управлява корабите в боя при Египет. През 1521 и 1522 г.,участва в Родоската операция.

 Най-успешна му акция е 1528 г. Тогава събаря португалското господство над Индийския океан и  връща Адена на Османската империя. После минавайки през Египет се отправя към Катар и остров Бахрейн. Използвайки краткото му отделяне от корабите, завистници и предатели организират отстраняването му. В Истанбул постъпива донесение от Египетския валия, че адмирала е изоставил в Басра своя флот. Последвала заповед на Истамбулския паша за незабавно наказание и смърт. Обезглавяването на Пири Рейс се извършило в Кайро, по заповед на каирския валия (губернатор) Дукан Заде Мехмед Паша.  Така след 80-годишна служба на империята, се е простил с живота си учен, вликолепен мореплавател и картограф – Пири Рейс.

Твочески път

След смърта на чичо си Пири Рейс се отдава на голямата си страст – картографията. Работи върху „Морски атлас – Морска книга (Бахрие)”, а през 1513 г. начертава своята „Карта на света”. Пири Рейс бил колкото велик моряк, толкова и велик картограф. Пътешествал и творил с натрупаната от него лично и получената от чужди източници информация. В „Бахрие” описвал едновременно историческите и геофрафските особенности на континентите и чертаел карти. „Морска книга” при това е написана в стихове. В началната си част, дава всички събрани познания свързани с мореплаването.  След общите разяснения ни запознава с Егейско и Средиземно море, обръщайки внимание на свързаните с тях наблюдения и проучвания. Запознава с ураганите, видовете ветрове и отразява мащабно обхващащите света морета и суша. Описва подробно португалските постижения в мореплаването и откритията им в Китайско море, Индийския океан, ветровете в Средиземно и Егейско море, Персийския залив и Атлантическия океан. Картовата част започва с надписи. Тръгва от пролива Дарданели и дава историческа и географска информация за бреговете на Егейско море и островите му, бреговете на Адриатическо море, Западна Италия, Южна Франция и островите около бреговете на източна Испания. Продължава с Африканските брегове, Палестина, Сирия, Кипър и бреговете на Мала Азия,стигайки до Мармарис.т.е.- Разглежда се целия басейн на Средиземно море. За съставяне на картите, по собствените му думи, той е използвал около 20 картографски източника. Осем от тях били от времето на Птолемей. Някои от ползваните източници са принадлежали на самия Александър Македонски. Вероятно, в ръцете на Пири Рейс са попаднали карти и от Александрийската библиотека, създадени по замисъл на Аристотел. В книгата си „Седем морета” за единя си източник, Пири Рейс пише, че „я съставил по името на Коломбо (Христофор Колумб), генуезец открил тези земи. В ръцете на Коломбо е попаднала книга, където е прочел за „Западно море” с брегове и острови. Там се намирали всевъзможни метали и скъпоценни камъни. Този Коломбо дълго изучавал тази книга и я взел със себе си на пътешествието си. От нея научил за страстите на туземците към стъклени украшения, и взел от тях за да ги сменява за злато.”  „Картата на света на Пири Рейс” е издание 1513 г. В нейната западна част, тя  е сходна с тази на Колумб, съставена 1498 г. За източната ѝ част е ползвал източници от много по стари времена, китайски, индийски, холандски. Например „Карто-схема” от ІV в.пр.н.е. принадлежаща на Александър Македонски. От бележките в полето е известно, че с част от изтичниците Пири Рейс се е сдобил от завзетите испански и португалски кораби в Червено море.
През 1517 г. подарява първата начертана от него карта на Явуз Султан Селим („Жестокия”). След това завършва „Морския атлас”.  През 1524 г. Пири Рейс, води кораба на великия везир Макбул Ибрахим Паша пътуващ за Египет. Поради интереса на везира през 1525г. преработва „Бахрие” с негова помощ и я подарява на падишаха-султан Канун Султан Сюлейман, „Законодателя“ (или наричан още „Великолепни“) заедно с начертаната през 1528 г. Втора карта на света. В Египет той подготвя „Учебник по навигация“, като прилаожение към „Бахрие”, който я обогатява с ярки илюстрации и детаилни описания. Тази негова работа станала сензация в тогавашния научен свят. През 1528 г. Пири Рейс съставя следващата карта (историческа) – «Велики географски открития». Най успешните му творчески години са били по време на управлението на султан Канун Султан Сюлейман (1520-1566 г.). Тогава той провежда редица научни изследвания, военноморски кампании и се утвърждава като учен, картогрф и адмирал от туската флота.

Сега Света може  би не би узнал за постиженията на Адмирала – картограф от XVІ в., ако през 1929 г.не бе ги намерил професор Адолф Деисман, работещ тогава в архива на Двореца „Топкапъ”.

 Пири Реис,Фрагмент от карта на света,1513Фрагмент от „Карта на свта”(1513 г.) на Пири Рейс

Тя е нарисувана върху кожа от газела. На нея са нанесени редица „локсодроми (криви линии върху въртящо се тяло, пресчащи меридианите му под постоянен ъгъл)”, които са се използвали при мореплаване. Картата се съхранява в библиотеката на Топкапъ в Истанбул, но има копия и в други страни.

Тя, както и подобни на нея стари източници, дошли до нас ни напомнят, че нашата цивилизация не е „α” и „Ω” на Земята. Имало е и други (сега наричани от нас древни), които са:

 • Порили океаните и моретата. 
 • Те са създали точни карти-прототип на континенти, океани и морета.
 • Със завидна точност са определили дължината на екватора и местоположенията на полюсите, тяхната прецесия и нутация.
 • По тяхно време, вероятно, основния меридиан вероятно е минавал над Кайро.
 • Работили са със перфектна точност при опрделане на географска дължина,  широчина и надморска височина.
 • Било им е известно, че Земята не е идеална сфера.
 • Познавали са математика, физика, химия, биология и астрономия.
 • Могли са да наблюдават и заснимат Земята и от Космоса.
 • Работили са с сферична тригонометрия.
 • Конструирали са с удивително точни прибори и са ползвали непознати (още на нас) технологии.
 • Познавали са „дрейфа” на континентите.
 • Имали са и много други познания.
Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s