ЗАГАДЪЧНАТА АНТАРКТИДА

antarctica_2Антаркти́да (гр. ἀνταρκτικός — противоположност на Арктика) е шестия  континент, расположен в най-южната част на Земята. Центъра на Антарктида съвпада с южния географски полюс. Антарктида се мие от водите на Южния океан.

Площа на континента е около 14 107 000 кв.км., от тях 930 000 кв.км са шелфови ледници и 75 000 кв.км –острови.

Средната височина на повърхноста на континента е около 2 000м.

Антарктида е континент, обграждащ Южния полюс на Земята. Заема централната част на географския регион Антарктика в Южното полукълбо и е почти изцяло на юг от Южния полярен кръг. Обграден е във всички посоки от Южния океан. С площ ~14 000 000 km² континентът е пети по големина в света след Азия, Африка, Северна и Южна Америка, и пред Европа и Австралия.

Около 98% от територията на Антарктида е покрита с лед със средна дебелина 1,6 km. Това е континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и с най-голяма средна надморска височина.

Антарктида не винаги е била покрита с лед. Много отдавна (преди 200 мил. Години) тя е била част от суперматерика Гондвана и имала топъл климат и богата разстителност. За това свидетелствуват мощните пластове от каменни въглища открити в планината Принц Албърт, Виктория, Кралица Мод и др. По мнение на геолозите (американския геолог доктор Л.Гулд), запасите от каменни въглища на този континент надвишават сумарните запаси на другите континенти.

Независимо от това, дали твърдението е преувеличено или не, то свидетелства за това, че континента е преживял и по-топли времена с изобилна флора и фауна. И по нейната земя, подобно на другите континенти са бродили гигански гущери.

Защо и кога се е заледенила Антарктида?

ГондванаТова е станало при общото заледяване на Земята (преди ~200 мил.години). Една от причините е била преминаване на прахообразен космически облак през Слънчевата система. Той е поглъщал живителните слънчеви лъчи идващи към Земята. Освен това суперконтинента Гондвана се е разпаднал и при въртенето на планетата и Антарктида се е насочила към южния полюс.

Mагнитните полюси…

Магнитните полюси на Земята не заемат постоянно положение, а извършват сложен спектър от движения. Те се подчиняват на „пресионно движение”, т.е. описват конус. Периода на прецесия на Земята е 26 000 години. Земната ос извършва и „кратко периодическо движение” при което нейната ос се отклонява от повърхността на конуса – нутация. Периода на земната нутация е 18.6 години. Това съответно периодично изменя ширината и дължината на точките от повърхността. Освен тези периодични движения, съществуват и „непероидични” такива, така наречените „вековни движения на полюсите”, които зависят от „преразпределението на масите в Земята” Тези движения определят периодите на „застудяване” и „затопляне” на земното тяло.

Ако се изходи от хипотезата за „произхода на Слънчевата система”, е възможно  да е имало период,  когато на повърхността на цялата планета, включително и Полярните области да е съществувал топъл климат, постепенно захлаждащ се с охлаждането на Земята.

Известно е, че последното заледяване на Антрактида е настъпило преди около 19 милиона години. То се е запазило постоянно до наши дни и тя си остава покрита с лед.

Изследването на Антарктика е започнало от „ІІ – рата Международна геофизическа година” и се провеждат систематически до сега. Откриват се една след друга нови тайни за ледения континент. Но това коства време и усилия. Даже „контура на материка и външния релеф до сега не завършено” и геогафските карти на Антарктида изобилстват с „бели петна”.

Ледът:

Ледът е нестабилна субцтанция. Той се топи, чупи и се превръща във вода, след което отново се превръща в лед. Падащия през зимата сняг, частично се стопява през летния период, а друга се пресова в нов покров. Постоянно духащите ветрове, допринасят за нарастването на снежната покривка.

Бреговата линия:

При определяне на котура на континента, също възникват въпроси като: кое да се смята брегова линия: горната повърхност на земната кора, леда или скалната основа? Това е континент целия покрит с лед. Освен това леда е пластичен. Той се топи, чупи и плава, образуват се айзберги. Има и значителни колебания през годините. Поради това бреговата линия измерена по леда не е постоянна. И очертаничта на Антарктида стават доста странни.

Средната скорост на движение на леда е ~200 м за година, а максималната е 1 500-2 000 м. По този начин континента своеобразно „диша”. Вследствие Антарктика се държи доста „причудливо”не само по отношение на очертанията на бреговата си линия.

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s