Амфиполис – древен град на Балканите

Aмфиполис (на гръцки: Aμφίπολις) е

древен гръцки град-държава (Polis).

 Градът се намира на брега на Бяло (Егейско) море и устието на река Струма. Бил е Атинска колония, основана през 437 пр.н.е. от стратега Хагнон († 412 г. пр. н. е.), важен пункт на атиняните в Тракия. Атина е контролирала и вземала златните и сребърни изкопи от мините в Тасийска Перая. Пристанището му се намира на устието на река Струма (първо се казвал Aioneios) по името на старото тракийско селище Ейон (Eion или Ennea Hodoi; на гръцки: ἐννέα ὁδόι, „Деветте пътя“).

Символичен гроб на един от генералите на Александър Велики

Символичен гроб на един от генералите на Александър Велики

                                   Градът е основан е през 436 г. пр. Хр. д. като атинска колония на мястото на предишно тракийско селище с името на „Девет пътища.“ Преди това Атина прави няколко опита да превземе територията му още през 464 пр.н.е., но тракийското племе „едони” я отблъсква в битката при Дабреск (едоните осуетяват няколко опита на атиняните да основат колония в устието на Струма  (бъдещия Амфиполис). Траките  дори оглавяват коалиция от местни племена, която разгромява елитна атинска армия между близките селища Драбеск и Датон. Едва тридесет години по-късно атиняните успяват да убедят едоните и да основат на град). В 424 новият град е оглавен от Атина, а в действителност остава независим до 357 г., когато е превзет от македонския цар Филип II Македонски.

В последствие Амфиполис става един от най-успешните градове-държави (полиси) на Гърция, тъй като неговите жители получават доходи от добива на злато на близкия връх на планината “Пангея”. В Амфиполис се добива и се съхранява злато. В допълнение, градът изпълнява мащабен добив на дървесина, която се използвала за изграждане  на Атинската флота.

 • Градът се предава през 424 пр.н.е. на Брасид, пълководец от Спарта.
 • През 356 пр.н.е. градът е превзет от Филип II от Македонски.
 • В 424 г. пр.н.е. по време на Пелопонеската война, населението отворило портите на Амфиполис на спартанците и Атина загубила своята богата колония. За този провал бил обвинен историка Тукидид, който е участвал в политически и социални дейности тогава.
 • Амфиполис има значение и през Пелопонеската война, чрез доставката на дърво, прави опити да завладее за корабостроенето и доставката на метали от мините от в околността.
 • След Пелопонеската война, градът възвърнал своята независимост, но през 357 г. пр.н.е. Македонският цар Филип II Македонски го завладява отново и той се превърща в един от основните центрове на монетосечене през това време.
 • През римската епоха на Амфиполис е даден статут на „свободен град“.
 • През византийско време, града е в упадък.
 • Според легендата, по пътя за Солун там престоява апостол Павел.
 • Известно е, че Амфиполис  е бил в средата на „Егнатиевия път“, а днес през града минава на модерна магистрала Егнатия – Одос.
 • Най-значимия древен паметник е намереният мраморен лъв – кенотаф на един от генералите на Александър Велики. Паметникът е възстановен е от американски и френски археолози през 1937 г. Той (лъвът) до днес стои отдясно, на западния бряг на Стримон (Стпума) – точно в предната част на античния град.
 • Амфиполис се споменава и в Новия завет.
 • От Амфиполис произлиза ораторът и циникът, философът-софист, Зоил (* 400; † 320 пр.н.е.).
 • В дългосрочен план Aмфиполис може да бъде връзката между басейните на Средиземно и Черно море.
 • Има планове за изграждане на съвременно морско пристанище на мястото на древното пристанище. Туристите, които искат да вземат круиз по Черно море, ще бъдат  в състояние да потеглят от там. Сега тези кораби отплават от Рим. Ако започне пътуването от Aмфиполис., пътуването до Черно море, ще се намали  два пъти. Освен това се планира да отвори места за яхти и рибарски шхуни.
Схематична карта на древния град.

Схематична карта на древния град.

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s