КРАТКА ИСТОРИЯ НА ЧЕРНО МОРЕ

Черно море- рисуван подводен релеф

Черно море- рисуван подводен релеф

Всеки воден басеин има свой образ и характер, навици и история. Черно море в исторически план, има с какво да се гордее. За милионите си години, то не веднъж е променяло облика и името си. Встъпвало е в брак с морета и океани, преживяло библейския потоп и е оцеляло красиво и помъдряло!

Преди 250-40 мил. години:

Тогава, в района на сегашните: Средиземно, Мраморно, Черно, Каспийско и Аралско море се простирал залив на огромното море „Тèтис”. То е било кръстено на богинята на морета Тетѝда – дъщеря на бог Нептун. Залива се състоял от две части: западна – сегашната западната част на Средиземно море и източна – останалата част. Западната част била солена, а източната пресноводна, защото в нея се вливали много реки. Страшни доисторически чудовища (риби и гущери) живели в дълбините това легендарно море.

Преблизително местонахождение на моретата,бивши езера преди потопа

Преблизително местонахождение на моретата,бивши езера преди потопа

Преди 13-10 мил.години:

При издигането на Алпите, връзката между двете части се прекъснала. В източната част на Тèтис се образувало Черноморско, Каспийско и Аралско езеро, които оформили Сарматско сладководно море. Издигнал се Кавказ, Стара планина и върховете на Родопите. Акваторията  се променила, а солеността в някои части се увеличила.

Преди 8 мил.години:

Образувало се Понтийскокото море. То включвало: Черноморското езеро,  Каспийското  езеро, което било пресноводно. А, върховете на Кавказ били острови сред буйните му води.

Преди 1-3 мил.години:

В пресноводното Черноморско езеро нахлул соления океан и образувал Море Меотида. Сушата продължила да се издига и Меотийското море се разделило на Черно, Каспийско и Аралско море. Високите планински хребети отново се издигнали и Кавказ и Крим останали като големи острови сред бошуващите му вълни. Акваторията, значително намаляла, а в резултат на солеността измрели редца сладоводни живитински видове.

Преди 18-20 хиляди год.години:

На мястото на Черно море, възникнало Новоевскинско пресноводно езеро.

Преди 6-8 хиляди год.години:

Преди 8 хил.год. Черно и Средиземно море отново се съединили. Това съединение обаче имало катастрофален характер. Силните земетресения разцепили сушата, образувал се протока „Босфор”. И огромни маси солена Средиземноморска вода нахлула в басеина на Черно море. Това предизвикало гибелта на огромна част от пресноводните и сухоземните му обитатели. Потъналите разложени остатъци на това бедствие, паднали на дъното на морето и образували сероводород, който съществува и до сега. От тогава Черно море е известно, като „море с мъртвите дълбочини”. Учените предполагат, че този катаклизъм е станал пред очите на обитаващите сушата тогава хора. Дали това събитие е дало основание за „Легендата за потопа”?… Известно е, че Ной  спрял ковчега си на „Планината Арарат”, която може и да е изглеждала, като остров, по време на съединяването на двете морета – Черно и Средиземно.

Сегашната исторя на Черно море:

В сегашни дни има временно затишие.  Много бавно се издигат на планините около него – с няколко сантиметра на век. Планините се покачват, но и морето настъпва. При това то настъпва по- бързо отколкото се покачват планините:с 20-25 см за столетие. Не звучи много, но някои древни градове вече са на морското дъно.

Кратка история на черноморските народи:

Митридат VI Eвпатор

Бюст

Бюст

Изомрудените води на Черно море пазят спомени за велики народи и събития. по него са плавали „легендарните Аргонавти” в търсене на „Златното руно”; по бреговете му е извършвал свойте подвизи „Херкулес”; елините са строили свои градове-колинии; устройвали са се „Знаменити Хермески състезания”; а с виното е било прочуто чак в метрополийте. Един от наи-известните владетели на Понтийското царство е бил Митридат VI Евпатор. Той създал силна армия. Подчинил Колхида, Малка Армения и Херсонес Таврически, който се защитавал от скитите и тяхното царство; сключел съюзи с много племена в това число и с Траките. През Третата Митридатова война Витиния и Понта се превърнали в римски провинции. По този повод Помпей пристигнал с многочислена армия в арменската столица Артаксате и заставил цар Тигран-съюзник на Митридат да се признае за васал на Рим и да се откаже в полза на Рим от завоеванията си. След гърците, траките и римляните, следвали византийци, генуезци и венецианци. Останки от архитектурата, мореплаването и търговията на древни Черноморски градове, както и амфори, монети и други артефакти и до сега са съхранени от водите на Черно море.

Понтийско царство

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s