Сардиния: забравена цивилизация

Сардиния е част от Италия и е вторият по големина остров в Средиземно море (около 220 х 90 км). Островът съчетава чудесни плажове, отвесни високи скали, зашеметяващи гледки към морски ширини и забележителна история. Времето е меко през зимата и горещо през лятото. Фауната е много разнообразна: сърни, муфлони ( символът на острова ) , лисици, ястреби, орли, фламинго и дори някои редки видове тюлени. Тук все още могат да се видят невероятни резервати,  в които препускат диви коне. Морето е фантастично красиво и с изключително прозрачна вода, което го прави известно сред любителите на водните спортове. Но колкото и да е странно – на острова може да се види и …последната пустиня в Европа. Гледката е такава, че може да ви заблуди, че сте в Сахарa. Сардиния е била населена още от праисторически времена, а още от неолита започва развитието на забележителна култура, която е оставила следи с многобройни паметници.
Една от типичните характеристики на острова са „нурагите“, праисторически кули, построени между 1500 и 500-та г. пр.Хр. и използвани като къщи, крепости и храмове. Следващите векове са донесли на острова това, което са носели и на останалите острови в Средиземно море- нашественици, които са оставили следи от своята култура и нрави. Именно поради този факт и архитектурата е доста разнообразна в различните райони на острова.

Сардиния

Сардиния е втория по големина остров в Средоземно море

Гробници на гиганти
Далечните предци на съвременното население на Сардиния, са дошли на острова още през XIV-XIII век преди новата ера. Много учени ги отъждествяват с древните „сарди” – едно от най – древните „морски народи”, предизвикващи ужас в египетските фараони. Появяването и войните с „морските народи”, в Древен Египет и Палестина, заема таинствена страница в древната история на човечеството. Именно те, „протосардите“ са започнали строителството на загадъчни „гробници на гиганти”, които и до сега се намират в съвременна Сардиния. До сега са разкрити повече от три хиляди такива гробници. Разцвета на строителството на огромните каменни съоражения се датира във второто хилядолетие до нашата ера, както и древните мегалитически храмове на о.Малта, които напомнят за тях. Интересно е, че аналогични или много прилачащи на тях строеж има и в Ирландия, например известния мегалит Корт-Кайрн.
Обикновенно, „гробниците на гиганти” представляват съоръжения с дължина 15 метра и височина 4-5 метра. Те са направени от многотонни обработени блокове. При това централната плоча е акуратно закръглена и от горе има изображения, изсечени върху гранита. Колко усилия и каква техника е била необходима за създаването на такива строежи.

Зикурати… в Сардиния

Ние знаем, че постройките на древния свят „зикутатите” са емблематични за цивилизациите на Междуречието, като се започне от загадъчната цивилизация на шумерите. Но се оказва, че такива съоражения е имало и на хиляди километра от Тигър и Ефрат, а именно в Сардиния. На 11 км от пътя към град Порто Торес, в околностите на град Сасари през 1954г. е бил открит класически зикурат, наречен „Светилище Монте д’Акоди”. Изследователите смятат, че този мегалитичен паметник е уникален за цялото Средиземноморие. Зикуратът „Монте д’Акорди” е бил построен не по късно от четвъртото хилядолетие до новата ера. Загадъчни строители са построили този зикурат първоначално с платформа 30 x 30метра и височина 6 метра, а през третото хилядолетие до н.е. е тя е била разширена до размрри 42×42 мера и височина 10 метра. Тези съоръжения са били добре познати на „Древноминойската култура на Крит ”. На двата острова се наблюдава явен паралел в изкуството при създаването на огромни постройки, да не забравим и остов Малта, където огромните храмове от древността все още чакат своите изследователи. За какво е построен този „зикурат”? Съвременната наука още не е дала отговор. Има само банални предположения, като „древен религиозен център”.

Нураг(Сардиния)Нураг – праисторическа кула, приличаща на пресечен конус
Осем хиляди нураги
За древната история на Сардиния са характерни също и типичните за острова „нураги” – праисторически кули, построени от камъни между 1 500 и 500 г. пр.н.е. с предполагаемо многофункционално предназначение – като домове, крепости и храмове. По форма, те наподобяват пресечен конус. С височина 20 метра, те са видни от далече. Построени са на места с широк кръгозор и е възможно е от там да са се контролирали важните пътища – морски и сухопътни. В монографии се пише за „храмове”, „резиденции на управители”, „военни укрепления” и „места за срещи на вождове”. Учените признават, че за сега предназначението на „нурагите” не е известно. Въпросът за произхода на населяващите нурагите „сарди” също е спорен, като се подържа мнението, че те са един от т.нар. морски народи – „шардана”, което междувпрочем участвало в нашествие към и в Древен Египет по времето на Мернептах и Рамзес III (XIII—XII век пр.н.е.), което ще рече по времето на битката при Кадеш. Сега в Сардиния са открити 8000 нураги. А, в миналото те са били 30000. Те са построени преди 6000 години. Даже да приемем версията за „символическо значение”, трябва да признаем, че в тях са съхранени непознати сведения, знаци, символи, които си остават неизвесни. Само в няколко „нураги” са направени археологически разкопки. Италианските и чуждестранни археолози за сега проявяват нисък интерес към тях и загадъчната цивилизация в Сардиния.
На герба и флага на Сардиния са изобразени
Герб и флаг на СардинияЧетири мавъра с завързни очи
Живот след живота
Учените отдавна са стигнали до извода, че 10-12 хиляди години Земята е била постигната от някаква катастрофа, в резултат на която е загинала високо развита цивилизация. Тази цивилизация наричат различно, в това число и Атлантида. За световният потоп е писано в древните хроники на почти всички народи, от шумерите до ацтеките. Спори се каква е причината предизвикала този катаклизъм: ядрен взрив или война между пришълци; а може би стълкновение между планети (Фаетон, Нибиру) или удар на астероид?! Но оцелелите носители на велики знания от миналото са създавали нови цивилизации от Канарските острови до Индокитай, от мегалитичните съоражения на Британските о-ви до културата на ацтеки и майи.

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s