Одисей, е бил може би първия жител на земята, който е направил околосветско пътешествие!

Последното пътешествие на Одисей

Последното пътешествие на Одисей

Одисей,последно плаванеИменно такава версия доказва професор Кристина Пелех от Виенския университет. Според описанието на Омир, 10 години Одисей, царя на Итака, се е скитал със свойте спътници по моретата. Тяхните странствания, са описани от Омир и отдавна са станали предмет на интерес на свтовни историци и географи. В резултат на пет годишните си изследвания, доктор Пелех доказва че: Одисей е направил първото околосветско плаване!
Известно е, че още древните гърци са се мъчили да установят истината за Одисеевите плавния и са изказвали свои хипотези. Възникнали са над 70 версии, посветени на „Тайната на 10-годишното плаване под командата на Одисей ” – казва професор Пелех.

А, били ли са въобще възможни околосветски плавания в тези древни времена?! Според доктор Пелех, да. Тя дава за пример финикийците, които водили интензивна морска търговия и са били монополисти в тази дейност. Te са пазели „секретни карти за търговските си пътища”, а на любопитните и чужденците са разказвали зловещи истории и египтяните, които пък са знаели, че земята е кръгла. Те са притежавали необходимите знания, кораби и инструменти за подобно далечно плаване. Доктор Пелех е разгледала пътешествието на Одисей от митологична, географска и етнографска гледна точка, като се е старала да изчисти фактическите данни от митологични наслоения.
Знаменитият мореплавател Тур Хайердал трикратно е доказал, че дългите океански пътешествия върху древни и примитивни морски съдове са напълно възможни, но значително по – бавни. Известният мореплавател Тор Хейердал пътува на подобни древни конструкции: на сала „Кон-Тики“ и папирусните лодки „Ра“ и „Ра-II”. И ако се има предвид, че най-старите кораби, открити от археолозите са от 1200 г. пр. Хр. Това означава, че по време на Троянската война, корабите са имали солидна двойна обшивка, и са били с дължина от 18 метра. За възможността за такива пътувания да са ставали, според експертите, има реална основа.
В такъв случай остават невероятните и много подробни разсказите за: „циклопите, листригите, лотосоядите и едноокия великан-людоед Полифем”, с които изобилства разказа за пътешествието?
И така, къде е пътувал Одисей?…
1. Първия етап на плаването е бил по край бреговете на Египет (в страната на лотосоядите). Според гръцката митология „лотосоядите” са племе, хранещо се с лотоси. В тази земя кораба на царя го застигнала буря. Отдавайки се на угощение „...екипажат му забравил за всичко и Одисей със сила ги качвал на кораба...”. Професор К. Пелех доказва, че цвета на лотоса съдържа силно въздействащо наркотично вещество. Тогава, този цвят е бил разпространен в Египет и крайбрежието на Либия.
2. Следващия етап от пътешествието е „земята на циклопите”. Сравнявайки описанието на тази територия със съвременното Средизеноморското крайбрежие, К. Пелах смята, че става дума за дивия и агресивен народ, населяващ езерото Тритон в Южен Тунис. Неговите представители били истински гиганти – с височина до 2.5 метра, мощно телосложение и свиреп нрав. Сега е доказано, че в ранното средновековие те са били унищожени от испанците. Обичаите на това племе, напълно съответства на описанието дадено от Омир.
3. Пътешествието на Одисей започва когато „… е бил развързан меха с ветровете…” в който били „завързани щормове и урагани...” Те изпратили кораба извън Средиземно море. Важен детаил там е споменаването за това, че „…пътя на деня и ноща се прекратяват…”.
4. Друг характерен детаил са „…мрачните отвесни скали, тесните проходи в бухтите, неибичайния дълъг ден и гиганския лос, който трудно убили мореходците...” Всичко това, според Пелех, напомня за Норвегия, за норвешките фиоди и полярния ден. Описанието на лоса съответства на характерния вид животни, живущи в тези времена в районите на Полярния кръг.
5. След като Одисей бил на острова на вълшебницата Кирка, тя го изпраща в „подземното царство” да се срещне със сянката на прорицателя Тиресий. От него, героят разбира за смърта на майка си и за големите опасности, които го очакват по време на плаването му до дома. Ако се изчистат митолигичните напластявания от разказа, то остава точното описание на океанската шир на Атлантика.
6. По всяка вероятност царя е доплувал до полуостров Лабрадор и стигнал до долината на река, чието устие Омир описва така „устие, което се състои от два ръкава.  Един от тези ръкави – казва Омир – е образуван от водопад.” В автора, се дава детаилно описание на растителния свят и климатичните особености на този район, например „…утринния мраз.” Подобно описание може да се срещне само на едно място – заявяват географите, а именно устието на река Свети Лаврентий, впадаща в едноименния залив.

7. Важен признак за следващия етап от пътуването, съгласно изследванията на К.Пелех, се явява указанието на Тересий, изпратил мореплаватели през „виолетовото море”, където се намирал домът на богинята на утрената зора Еос и от където където бога на слънцето Хелиос започва своето изкачване по небето. С други думи – на изток.
8. Срещнатите „сирени”, наличието на грамадни птици, планини от кости и корали, по мнение на К.Пелех, също намират своето обяснение, те еднозначно показват Южна Америка.
9. Подробното описание на пътя на Одисей между Сицила и Хабрида, ориентират изследователите към пролива Огнена земя. Тук Пелех обръща внимание на описанието на природните условия.
10.Остров Тринакия, където се пасяли „свещенните крави на бог Хелиос” за Пелех е Индия, където и сега кравите са свещенни.Описанието на острова дава основание да се определи – Арабски полуостров. При това прорицателят Тиресий обяснил на Одисей, че пътя до Пурпурното море (Червено море), предполагайки че маршрута по нататък му е вече известен.
11. Остров Херия, където Одисей се добира след корабокрушение в Червено море, по оценка на Пелех, е Синаиския п-в, а от там до Гърция е „…една ръка разстояние”.
12. С помоща на на царя на феаките Алкиная, Одисей се връща в дома си. Описанието на двореца – смятат египтолозите – напълно съответства на египетските дворци. Действително, развалините на древния град потвърждават думите на Омир.
Защо тогава да не се допусне, че околосветското пътешествие на Одисей е истина, а не измислица на автора?

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s