Изгубеният град Уанако (ез.Титикака) – Кога и къде са го построили?

УанакаОбградено от снежни планини и плодородни долини, на границата на Перу и Бливия е разположено почитано от коренните жители на Андите, тайственото езеро Титикака. Максималната му дължина е 190 км, а ширина 80 км. Надморската му височина е 3 812 м. То заема площ 8 372 кв. км, средна му дълбочина е 107 метра и е плавателно. Заснежената „Кордилера – Реал”, висока 6 400 метра на североизточния (боливийски) бряг е една от най-високите точки на Андите. Езерото се състои от два, почти отделни „суб-басейна”, съединени с пролива „Тикуина”, широк 800 метра в най-тясното му място.

Произхода на името „Титикака” Съгласно митологията на инките:”… На дъното на езерото има древен град…Веднъж светът е бил запратен в бездната на тъмнината и студа, а хората били на границата на унищожението. Извесно време след потопа, бог Виракоча излязъл от дълбините на езерото, създал Слънцето и Луната, след това отново създал мъжа и жената и ги изпратил по четирите страни на света да започнат новото му заселване… „ В този смисъл, според индианците, езерото се възприема за място, където се е възродила цивилизацията на инките, след смърта на които, духовете им се връщат обратно в езерото.
През 2000 година, международни археолози са намерили руини на древен град от 500 -1 000 г. до новата ера, т.е. преди цивилизацията на инките. Градът Уанако е на височина 4000 м до брега на Eзерото Титикака (северната част на Боливия). Намира се в равнината Алтиплано и е заобиколено от снежните склонове на Андите.
Той е получил името си след като жителите му са го изоставили. Кои са били тези хора и как са наричали града си, ние не знаем. В легенда се разказва, че „…Върховният инка Майт Капак е седнал в древния град за да си почине. До него се доближил бързоходец от столицата на империята Куско. Владетелят оценил усърдието на бързоходеца и му казал „Тио Унако”(ти си бърз, като унако)…”. Така се появило сегашното име на града.
Кога и кой е основал Уанако , не се знае. Индианците, които живеят на това място от време на испанското нашествие вярват, че такъв голям град е издигнат от отдавна изчезнали племена на гиганти. Изследователите приписват на града изключително древен произход. Артур Познан, който е прекарал половината си живот в изучаване града, твърди че той е основан преди 12-17 000 години. Археологът Х. Белами смята, че възрастта му е 250 000 години.

Градът Уанако, се намира в басеина на езерото Титикака, заобиколен от планини. На техните склонове още си личат предишните му бргове. Правата линия, съединяваща отсрещните брегове се намира под наклон и до днес. На разстояние 620 км, отклонението е повче от 300 метра. Ако се пренесат изохипсите (геодезически линии с еднаква дълбочина) върху повърхността на Южна Америка, се оказва, че Андите в околността на Уанако са били остров в океана. Нивото, което е достигнато показва, че Титикака се е издигнала повече от 4 000 м. Освен това, водата му е солена.
От което следва, че Уанако верятно е бил построен на океанския бряг или на свързан с него чрез водоем. Това се потвърждава и от намерените в руините пристанищни съоражения, мидени черупки, останки от морски животни и изображения на летящи риби. Това означава, че града е съществувал преди издигането на Андите, което ще рече преди 60-70 000 000 години.

Според съвременната наука, по това време хора не е имало!?…

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s