Къде се намирала Хиперборея (Арктически басеин в древността)

Артика1Северният ледовит океан – „Арктика” в началото на „Палеоценa” и „Еоцена” в сегашния си вид не съществувал, въпреки че вече са съществували голяма част на отделните морски басейни (Канадски басейн, Макаров, Амундсен и Нансен). Далечният север, е бил покрит със субтропична и тропича растителност. Тя се е простирала във високите области на „Северна Европа”, „Гренландия” и Европейския морски басейн (включващ „Гренландия”, „Норвегия”, „Баренцово море” и „Северно море” и голяма част от „Северна Европа” и „Европейската част на Русия”), а от „Азия” – „Западно-Сибирския морски басейн» (съвременните «Карско море», «море Лаптеви» и «Западно-Сибирската равнина»), а от «Северна Америка» («Канада» и «Аляска») и Чукотка – от «Канадския морски бассейн» (съвременните «Канадска котловина», «Северен Ледовит океан», «море Бъфорт», «Бъфин» и «п-ов Лабрадор» и равнините в «Северна Канада»). Тя се съединявала с Азия посредством сухопътните хребети: «Алфа-Менделеев», «Ломоносов» и «острови Шпицберген» – «Земя Франц Иосиф» – «Северна Земя», а със «Северна Америка» – посредством сухопътен провлак, расположен на мястото на «острови Кралица Елизабет».

Арктика«Гренландско-Европейския морски басейн» се е образувал в началото на «Еоцена» (преди 58-55 мил. години). През «Палеоцена» (преди 66-58 мил. Години), «Гренладската», «Норвежката» и «Лафонтенската» котловини представлявали суша под морското ниво. Тя била залята с вода и се образувало огромно море върху кора от континентален тип. Неговата дълбочина се променяла от няколко метра в ранния «Еоцен» (преди 55-50 мил. Години) до над 2 000 м. В края на «Олигоцена» и началото на «Неогеновия период» (преди 34-30 мил. Години). Суша била тогава и по-голямата част от «Европа», с изолирани морски басеини в пределите на които се показвали високите части от «Белгия», «Франция» и «Поволжието». В това време, е съществувал единен континент – «Хиперборея», който е обхващал западната половина на «Северния Ледовит океан» и «Северна Европа».
През това време плитък морски басеин покривал по-голямата част от «Европа» и Европейската част на «Русия». През «Еоцена» той се свързвал на изток с «Западно – Сибирския морски басеин» в района на «Южен Урал». «Гренландско –Европейския морски басейн» е съществувал до началото на «Миоцена»(преди 22 мил. години) и от време на време се превръщал в суша.
«Западно-Сибирският морски басейн» е бил огромно плитководно море, разположено върху кора от континентален тип. То е съществувало преди от 66-34 до 30 мил. години и се е простирало през «Тургайския» морски пролив до южната част на «Източно Европейския» и «Таримския» морски басеин.

Хиперборея

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s