Море „Тетис” и неговата съдба

(Любопитно)
Pangea_animation_03Ако се върнем мислено в миналото на планетата и се спрем на геоложкия период, наречен „Палеоген” и разгледаме ивицата от Западните граници на „Южна Европа“ до „Източна Азия“. Тази огромна територия е била „Море Тетис”. Защо се интересувам от него сега? По това време е имало геодинамични процеси на развитие в тази част на Земята, което е довело до сегашния вид на полуостровите: Пиринейски, Апенински, Балкански и Мала Азия.
„Палеогена” започва преди 65 мил. години. По това време, на мястото на „Средиземно море“, „Пиринеите“, „Алпите“, „Карпатите“, „Стара планина“ и „Кавказ“ се е простирало Море Тетис. То е разделяло континентите „Лавразия” и „Гондвана”. Морето е гъмжало от големи и малки острови, с разнообразна флора и фауна. Преобразуването на океана и намаляването на площа му, е свързано с процесите в Средиземно – геосинклиналното развитие на региона и сгъване на площа. От друга страна сближаването на „Литосферните плочи” (на Евразия и Африка) в последствие е предизвикало оттеглянето на океанската вода и развитие на континентална суша и издигане на няколко планински вериги. Получили са се нови (сегашните) релефни форми.
Конфигурация на континентите иМоре Тетис
местположението на
Море „Тетис” преди 58-49 мил. год.
Западната част на Тетис постепенно се разделила на два басейна: северен и южен, разделени от ивица суша, издигнала се с Алпите (от където и епохата на планинскобразуване), през Балканите, Мала Азия, Иран и Авганистан. В района на Кавказ издиганията сущо даовели до образуването на суша. Така, Тетис като единен басеин в края на Еоцена прекратил съществуването си и се разпаднал на Средиземно море, свързано с Атлантически океан и планините: Алпи, Карпати, Динарски пл. и Стара пл. и Черно море.

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s