Карта, съставена преди 35 мильона години

Finej-Karta na sweta

Особен интерес за учените сега, представлява „Карта на света” от IIв. на „бащата на картографията” Клавдий Птолемей(египетски географ, астроном и астролог, работел в Александрия през 2 в. от нашата ера), съставена по древни географски материали в „Знаменитата Александрийска библиотека”. Картата е на двете полущария и е изработена с градусна мрежа. Тя е съчетала знанията на античните географи за съвремието им и представлява разположението на всички континенти на планетата за последните 200 мил. години.
Точната конфигурация на Средиземноморския басеин, съседства с абрис на Северна Америка през средата (юра) на Мезозойската ера (251 млн г.пр.н.е. до 65 млн г.пр.н.е). А, южните краища на Африка и Азия се съединяват с голям масив от суша около Южния полюс. Индийския океан е представлявал огромно солено езеро (в началото на „Триасовия период” (преди 190 мил. години – „Индийското езеро” се превърнало в океан).

Поразителното в тази карта е това, че очертанията на „Южната земя” съответства на Антарктико-Австралийско-Новозеланския сегмент, който до 160-мильона години до новата ера е „прикрепен” към Африка и полуостров Индостан. И в описанието на Птолемей, за „Южната земя” се говори като за „…благодатна, цветуща земя, без никакви признаци от лед”.
По древните карти, Южна земя без ледено покритие, отделена от южната част на Испанска Индия с едва забележим пролив. По данни на специалистите, Картата на Финей деиствително представя разположението на континентите преди 35 мильона години. Тогава Антарктида все още е била топла. Тя е замръзнала окончателно преди 10 мильона години.
Любопитно, че на картата точно е показан Южния полюс в средата на „третичния период в ракурс” с височина 1000 км.
През 1532 г. картографът Оронтий Финей издал своята „Карта на света” в „азимутална плярна проекция (с център над Южния полюс), в която е използвал материалите на тази древна карта.

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s