Таиственото езеро Титикака

Титикака-езероТитикака е едно от най- интересните езера в света. Обвито е в множество тайни и легенди. Това красиво езеро, се намира в платота „Алтиплано”, между Боливия и Перу, на височина 3800 метра над морското ниво. То е най високото плавателно езеро в света и едно от най-голямите в района на Южна Америка. Езерото е „свещено място на древни цивилизации и изобилства от легенди и митове за изчезнали народи”.
Дължината на Титикака е 194 км, а ширината 65 км. Основно езерото се подхранва с вода от ледниците, разположени наоколо и повече от 300 реки вливащи се в него. От езерото изтича само една река – Дусагуардеро.
Името „Титикака”, според една версия, означава „Каменна пума” и ако го наблюдаваш от въздуха, то напомня фигурата на това животно. Според друга версия, се превжда името като „Оловно поле”, за което напомня цвета на неговата вода. Извесно е, че името произлиза от думи на два местни езика – аймара и кечуа.
То пази голямо количество тайни на древни народи, строили на тази територия свйте градове. На няколко десетки километра от езерото е разположен града „Тиуанако”, който в зората на новата ера е бил най-големия в Централните Анди. Предполага се, че града се е простирал на брега на езерото. На дъното му са намерени загадъчни строежи на град, храм и тераси, коити са направени преди 1500 години – намерения подводен град Уанаки. Учените до сега се чудят, кой и за какво е построил тези загадъчни пирамиди и храмове.

Жители на ТитикакаЗабележителност от древността е индианския народ „Уру”- племе предшестващо „Инките”, което е загубило родния Титикака-храмси език, но живее така, както са живяли предците му преди стотица години.
По бреговете на езерото расте вид тръстика. От нея се плетат „плаващите осртрови” на които живеят и живописни лодки с които се придвижват. В миналото тези острови са били средство за защита , защото с тях лесно може да се избяга от врага. Сега са станали основно средство за съществуване на „Уру”, тъй както многочислените туристи, пристигат за да се полюбуват на езерната красота и се запознаят с бита на това племе.

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s