Нифертити и Ехнатон

ЕхнатонЕхнатон – Фарон, реформатор
Аменхоте́п IV (по късно Ехнато́н) е фарон на Древен Египет (1375—1336 г. до н. э.), управлявал приблизително от 1353 (или 1351) — 1336 (1334) година до н. э., от XVIII династия, XVIII династии, виден политик, знаменит религиозен реформатор, по време на управлението му са станали значителни промени в египетския живот – в политиката и религията. Син е на Аменхотеп ІІІ и царица Тий.
В началото на своето царуване, АменхотепIV, приема титлата „Върховен жрец на бог Ра”, подчертавайки своята принадлежност към „култа на слънчевия диск – Атон”. След това той приема името „Ехнатон” (дух на Атон), което напълно променя религиозната политика на държавата.

На шестата година от управлението си, Ехнатон премества столицата от Тива в новопостроения град Ахетатон ( небосклон на Египет). Този град е бил построен с неимоверните усилия на няколко десетки хиляди хора за 3 години. По време на строежа му е бил признат за най-грандиозния стоеж за това време.

В Ахетатон въвел монотеизъм (поклонение на единен бог) и бил единствения пример по това време. Водил е заседнал живот. По негово време Египет не правил завоевателни походи и загубил привилегии в икономическите си отношения в Близкия изток.
Ехнатон бил женен за Нифертити, силна личност и всепризната красавица. Имали 6 дъщери. Най голямата била жена на Семенхкара, който бил признат за съуправител на Ехнатон на 13-тата година от управлението му. Известно е, че имал син от втората си жена Кий.
Смърта на Ехнатон е странна. На 25-годишна възраст, тялото му започнало да се деформира и половите му органи закърняли. На 29 години Ехнатон умрял. Причината за смърта му е спорна. Дали са безразборните му контакти извън харема от които може да е заболял от венерическо заболяване, непознато в тези времена или нещо друго е неизвестно…

НифертитиНифертити, царица на Египет
Всичко започва с това, че Нефертити на петнайсет години е омъженена за застаряващия монарх на Египет – amenhotep3Аменхотеп III . Скоро фараона умира и младата вдовица става съпругата на дванадесетгодишния – Аменхотеп IV , чиято майка Tий е била от много благороднен произход в двора на фарона , тъй като произхождала от кралското семейство на съседната държава „Митанни” , а там било прието жените да вземат участие в управлението на страната.
Нифертити (или „Прекрасната дойде“ била добър дипломат и потушавала политическите и религиозни конфликти в държавата. Именно тя изиграла водеща роля в приемане на религиозния култ на „бог Атон”. Победата ѝ над жреците, говори за силна политическа власт. Видно от рисунките, Нефертити и Ехнатон са имали щастлив семеен живот с три от дъщерите, родени в рамките на 3-години брак. На всякъде ги изобразяват заедно.
Когато след 13 години управление, Ехнатон неочаквано разделил властта с Сменхкара, Нифертити започнала да отшумява от политическия живот. Археолози и историци смятат, че Сменхкара се е борел не само за власт, но и за любовта на Нефертити. Има предположения, че през последните години от съпружеския живот, Нифертити е имала много поклонници и тя е родила трите си дъщери от различни бащи. През 1971 година са намерени глинени плочки, на които е показано как Нифертити е изпратила един дързак ухажор с кошница от камъни 10 дена в безводната пустиня за да умре. Може да се предположи, че той не бил първия, който се увлякал по красивата царица. В „градът Слънце-Ахетатон” бил намерен знаменития бюст на Нифертити, направен от най-добрия придворен скулптор Тутмес. Той не бил завършен. Когато са го намерили, нямал ляво око. Възможно е Тутмес по този начин да е изразил своята злоба заради отсъствие на взаимни чувства от страна на царицата. Въпреки големия брой на ухажори, Нифертити е била жена на Ехнатон… Единственото нещо, което е могла да направи е да даде дъщеря си Анхесенамон на следващия фарон ТутанкамонТутанкамон , който тогава бил на 11 години. Той под жреческия натиск, се върнал към култа на старите богове и умира на 20-годишна възраст през 1349 г. пр. Хр .
Според официалната версия , Нефертити починала на възраст от тридесет и седем години от чума. Нейната гробница все още не може да се намери. Желанието и било, да бъде погребана с Ехнатон.
Това, което знаем, за съжаление е само малка част от живота им.

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s