Имхотеп, първият гений

Имхотеп, което означава „идващ в света“. Преди се предполагаше, че Имхотеп е измислено лице от „митологията”. В последствие бе доказано, че той е реална историческа личност.

Imhotep„Имхотеп (ок. 2750 пр.н.е.) е висш чиновник от времето на III египетска династия. Той е навярно първият гений, за чието съществуване има достоверни данни. Имхотеп e бил върховен жрец, астроном, мъдър съветник, архитект, лекар и първосвещеник, предполага се, че има заслуги за въвеждането на календара. В по-късните епохи е почитан като бог на лечението, а гърците пренасят култа към него и го свързват със своя бог на медицината – Асклепий. Имхотеп бил един от малкото хора с неблагороден произход, които били обожествени.”
В зората на историята в Египет се появил един загадъчен човек с име Имхотеп. В плоча на възраст от преди 4600 преди новата ера се говори за неговата слава. Той бил везир на Долен Египет, архитект и върховен жрец на Хелиопол и разностранен човек. При управлението на фарон Джосер (2778-2268 г. до н.е.) Имхотеп започнал да проектира строителството на първата стъпаловидна пирамида, която станала прототип за всички следващи такива. Имхотeп, този велик учен на древността, променил живота на египтяните, които преди него строили къщи и дворци от глина, тръстика и дърво, тои ги сменил с камък. Той изменил декорацията на сградите в Мемфис и сега се любуваме на неговите арки и сводове, които са произведения на изкуството. Той бил и лекар. Неговия метод на лечение се заключавал в това, че на болния „лели вода”, водата се стичала в резервуар, където се къпели други болни, произнасяйки молитви. В басейна имало статуи на древните египетски богове. Този метод, прилича на съвременното „водолечение”. Друг метод на лечение бил – пациента да се постави в тъмно помещение в състояние на хипноза, където започвало монотонно пеене и му се показват различни предмети, в резултат – човека оздравявал. Тази уникална терапия на Египет е създал „зидаря” Имхотеп със свойте разностранни знания.

Емхотеп бил не само строител и лекар, той бил военен министър, върховен съдия, министър на културата. С цел по-лесно управление, той разделил държавата на области и отворил училища за чиновници и следил никой да не си превишав длъжностните пълномощия. Мумията на древния гении Имхотеп така и не е намерена. Според една легенда, заедно с мумията на Имхотеп(ако се намери) има „мемуари и подаръци от боговете”. Възможно е такива подаръци да има и под Сфинкса, някъде в платото в Гиза.Имхотеп,египетски музей

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s