ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕРНО МОРЕ

Черно море
батиматическа картаЧерно море е разположено между 46градуса 33’ -40градуса 56’ северна ширина и 27гр.27’ -41гр. 42’ източна дължина. То е част от басейна на Атлантически океан с който се съединява посредством Средиземно море и проливите Босвор, Дарданели и Гибралтар. На североизток то се съединява с Азовско море посредством Керченския пролив.
Дължината (запад-изток) му е 1148 км, а минималната широчина 258 км. Площа на морето е ~406680-423000кв.км по данни на различни автори. Дължината на бреговата линия, пак в зависимост от различните измервания е 3400 – 4100 км. Максималната му дълбочина е 2258м, а обема му е 537000-555000куб.км.
То е вътрешно море, при това – едно от най-дълбоките в света. Солеността мо е 1,8 промила и е неравномерно разпределена. Горния слой, който се опреснява от реките Дунав, Днестър, Южен Буг и Днепър е по слабо солена, а в дълбочина и по-солена от постъпващата от Средиземно през Мраморно море вода.

Изгрев на ЧМ
История:
Черно море е остатък от огромното море, а може би световен океан, наречен Тетис, който преди мильони години е покривал голяма част от планетата. Издигналите се от дъното му планини: Балкански, Карпатски, Кавказки и Кримски са го раздробили. Има хипотеза, че тогава е потънала Атлантида (преди 6 – 7 хилядолетия) и се е появило Черно море, като континентално езеро.
Името си „Черно”, морето носи от древността. Извесно е, че „таврите“ са го наричали „Темарунда”, което означавало „Тъмна бездна”. „Скитите“, изхождайки от цвета му го наричли „Ахшаена”, което означавало „тъмно, черно”.
Първите му гръцки заселници по крайбрежието го наричали „Понт Аксински” или „негостоприемно море”, тъй като е криело много опасности: силни ветрове, скалисти брегове и войствени племена.
С течение на времето гръцките селища се превърнали в градове – „Полиси”. В полята по крйбрежието били засяти с пшеница и лозя. Корабите отнасяли хляб, кожи, сол, грозде и риба. Тогава се изменило отново името му. Нарекли го „Евксински понт”, тоест „Гостоприемно море.
Още древните моряци, като изваждали от водата паднали от корабите им предмети, забелязали, че металните такива като преседяли на дъното ставали „черни”. Те си обяснявали това с предположението, че на дъното му се крие някаква „черна тайна”, може би потънала голяма суша… За това, от много народи упорито било наричано „черно”.
Учените – химици достигнали до дъното му са открили че водата му под 100 м. дълбочина е нситена с газ „сероводород”. Сега се предполага, че в дрвността морето е било сладководно езеро. Нивото на океана се е вдигнал, в следствие на някаква природна катастрофа и през Босвора се спуснала много тежка солена вода от Средиземно море, която е заляла дъното на езерото и околните полета, гори, животни и селища. Загинало всичко живо: растения, дървета, животни и хора. Водата отнесла цялата гниеща маса на дъното, което се е отпуснало. Те предполагат, че следствие гниенето се е отделил този газ -„сероводород”. Под неговото въздействие металните предмети, паднали на дъното почерняват.

Климат

Климата му е умерен. През лятото е спокойно и ласкаво. Бързо се затопля и изтива. По някога юго – западния вятър изтласква топлата вода от повърхността и от  дълбините се изкачва по студен слой. Тогава температурата му се понижава рязко. През зимата в басейна на Черно море излизат силни ветрове, образуват се големи вълни, които разбиват бетонните ограждения и отнасят малките лодки в морето.

Black_Sea_map

Релеф на Черно море
Мегарелефът се дели на четири основни части:
1. Зона на шелфа;
2. Зона на континенталния склон;
3. Зона на континенталното подножие и
4. Зона на абисалната равнина.
Континентален шелф, с наклон 0<К1;
Континентален склон, с наклон 0.25 >К2;

Континентално подножие 0.025<К3<0.001;
Абисална равнина 0.001<К4
В централната част на дъното на Черно море представлява обикновенна равнина и се заема  от тиня, пясък и чакъл, лежащи на дълбочина два километра, а склоновете на повечето места са стръмни. Шелфа на Черно море е леко подводно продължение на сушата под водата на дълбочина до 100-150 м. При планинските брегове (Кавказ, Крим, Анадола), ивицата е не е повече от няколко километра от брега. Континенталния склон е стръмен. Изключение прави западната му част, който е по полегат. Бреговете са пясъчни или от чакъл.
Утайките на Черно море: независимо от брега и плажа – пясъчен, камъни или скали започват на дълбочина от 25-50 метра, като на дъното на Черно море е пясък, тиня или чакъл. С увеличаване на дълбочината, от повърхността отломките са скривалища на миди. Проучванията на дъното на Черно море показват, че дебелината на утайките, натрупани върху абисалната равнина на Черно море – от са от 8 до 16 кm; което означава, че дълбочината на утайките е от 4-8 пъти по-голяма от дълбочината на водния стълб на Черно море. Те лежат върху базалтова плоча с дебелина10.5 km, покриваща земната мантия. Такава структура на дъното, като тази на Черно море – е характерна за океаните.
В заключение:
По голямата част от Черно море е разположена в Алпийската геосинклинална област.
Шелфът му е със средна ширина от 110 – 160 м. с максимална -над 200 м, в северозападната част на морето. В останалите райони дълбочината е под 110 м, а ширината от 10-15 до 2.5 км (при бреговете на Турция).
Склона е силно разчленен с подводни долини и каньони ((р.Риони (Грузия)) р.Резова (Бълария)). Средният наклон е 1.2%. Наклонените на участъци от Керченския пролив е 1-3градуса, а в отделни участъци достига до 2-30градуса.
В района на Синоп и Самсун има цяла система от подводни хребети с дължина около 150 км.
Абисалната равнина е с наклон към центъра (2210 м). Земната кора се състои от два слоя: утаечен и базалтов. Дебелината на кората в централната част на котловината е 22-25 км, а по периферията 30-35км.
Черноморската котловина се състои от две части – западна и източна. Те са разделени от подводен хребет.

Изгрев на ЧМ делфини,ЧМ

Реклами

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s