Загадката -долмени

През вековната си история, хората са издигали впечатляващи архитектурни паметници. Те са разпространени по всички континенти. Това са: зикурати, пирамиди, светилища, храмове, обсерватории, градове, тунели и други мегалити. Над тези строежи науката все още не дава еднозначен отговор.
Долмените са мълчалив паметник на отдавна изчезнала култура и една от големите загадки на археолзите. В тези камани е вложен колосален труд но техния облик свидетелства за незнайната идея на стройтелите им. Отсъстват писмени източници, непознати са и ритуалите свързани с тях. Не ни е извесна цивилизацията, езика, културата и съдбата на изградилите ги.
Едни твърдят, че са дело на атлантите, други че са фамилни гробници, трети ги смятат места за езически култови ритуали. Това което сме наследили е ръкотворен ланшафт със съкрало значение, което е било известно само на хората през тази далечна епоха. Разпространени са по целия свят, което ни навжда на мисълта, че културата която ги е строила е имала „глобално влияние” подобно на пирамидите. Кои са били тези хора, с каква цел са ги строили, и какво е значението на тези съоражения? …
Първите пирамиди, не са се проектирани за мъртвите владетели. Те по-скоро са подпомагали древните жители за връзката им с Вселената. Асоциирали са Планетата като единен организъм и са търсели връзката й с Космоса.
Долмените са издигнати в райони с геомагнитни аномалии и процеси продиктувани от тях. Да вземем за пример България. Извесните долмени са в планините: Странджа, Сакар, Южните Родопи и по-мако в източна България. На въпроса „Защо точно там?”.
Някои ги считан за древни пътни знаци, други за очетания на „лей-линиите” върху земната повърхност, трети ги смятат за „змейови къщи”, а четвърти за „фамилни гробници”.
Според мен, поне за нашата територия подозирам, че са отбелязани разломите в земната кора. Това особенно важи за „Анадолския разлом”… Допускам, че тези съоражения по някакъв начин, подобно на акопунктурата на човешкото тяло, „сигнализират местоположението” и „хармонизират” движението на разломите и излъчваната от тях земна енергия. Естествено и тук подобно на човшката акопунктура чрез въздействие вурху геомагнитни зони на земята се постигат различни резултати. На едни хора енергетиката им влияе добре, дори здравословно, на други не. От което следва,че долмена маниполира геопатогенните процеси в околността. Безпорно, това е било придружено с определени „магически ритуали (практики)”, които вече са забравени.
История:
За разлика от строителите на други големи съоражения в света, извесни от летописите (пирамиди, храмове, стели) тези строежи са изцяло анонимни. Те притежават забележителното качество да не привличат човешкото внимание.
Не по-малко загадъчна и тайствена е конструкцията на долмените ако допуснем, че първоначално те не са изграждани за гробници.
Хипотези:
Предполага се, че долмените са функционирали като астрономически обсерватории, подобни на Стоунхендж. Но много изследователи са се опитвали да определят звезната им ориентация и тази по отношение на Слънцето, но измерванията са се оказали противоречиви. Но Дори и да е така, не биха ги построили по няколко на едно място.
Друго предположение е, че група долмени образуват „древна астрономическа сграда” а няколко близки долмени образуват и храм за поклонение, тъй като излъчват необяснима енергия.
Вярно е, че тези постройки излъчват енергия. Затова в легендите са ги нарекли „змейови къщи”? Но дали това наименование е някаква далечна алегория на нещо необяснимо?
  Има хипотеза, че те стоят на тъй наречените „геомагнитни меридиани”(енергийно активните зони на земята) и така нататък.
  Разположението им по отношение на терена също е различно, има построени на склонове, на равнина или висчина.
  Използването на долмени за погребения е възможно, но в по-късен етап. Едва ли първоначалният им замисъл е бил такъв. В Гърция там са погребвали монаси и отшелници, а по-късно са ги премествали в специална пещера-манастир и са смятани за свещенни.

  Строителен материал:
  Конфигурацията им е известна: четири плочи забити вертикално и пета, която ги покрива отгоре. Камъка е различен но в състава му има кварц. Извесно е, че кварца е добър проводник на електомагнитни вълни.

   Хипотеза:
   По време на управлението на фарон Хашебсут (жена-фарон от 18-тата династия, управлявала от 1479-1458 г.пр.н.е.), по нашите земи са пребивавали „египетски жреци (старинна експертна комисия)”, които са направили измервания на Балканския полуостров и Средиземноморското крйбрежие и са дали препоръки на местното население какво трябва да се направи за да не ги изненадват аномалийте на разломите. И видно те са го направили.

долмени-предназначение

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s