Намерена е гробницата на Александър Македонски

От десетилетия, археолозите търсят гробницата на Александър Велики, един от най-големите пълководци в историята. Никой не е успял толкова бързо да промени политическата карта на света от Европа, почти до бреговете на Индийския океан.

Скрит сред голи хълмове край брега на Северна Гърция, лежи древният град Амфиполис. Издигнат над устието на река Струма, той е бил сцена на важни събития: през Пелопонеските войни, а през 356 г. пр. Хр. е превзет от Филип Македонски.

Днес, античния гръцки град е в община Серес и се кръстосва от самосвали и камиони, обгражда го и полицейски кордон. Археолози разкопават там безценна старина – най-голямата древна гробница в Гърция.

Издигната е по времето на Александър III Македонски и „вътре може би са положили останките на неговото семейство или на някого от пълководците му“, пише “Вашингтон пост”. Отговора ще даде екип от археолози начело с Катерина Перистери.

Гръцкият премиер Андонис Самарас огледа мястото и повдигна леко завесата с думите: “Страната ни е на прага на забележително откритие”.

През декември 2014 година в Министерството на Културата в Гърция, е прозвучала сензация – има сериозни предположения, че е намерена гробницата на Александър

Символичен гроб на един от генералите на Александър Велики

Символичен гроб на един от генералите на Александър Велики

Македонски.

Днес,  античния гръцки град е в община Серес, кръстосват го самосвали и камиони, обгражда го полицейски кордон. Археолози разкопават там безценна старина – „най-голямата древна гробница в Гърция“.

Издигната е по времето на Александър III Македонски и „вътре може би са положили останките на неговото семейство или на някого от пълководците му“, пише “Вашингтон пост”. Отговора ще даде екип от археолози начело с Катерина Перистери.

Катерина Перистери заяви, че са им били необходими цели две години (2002-2014), за да изкопаят стената, а през 2014 г. те са започнали да посещават разкопките в комплекса. Погребалният комплекс се състои от три сгради, които са пълни със сфинксове и кариатиди (женски скулптурни фигури (статуи), които служат вместо стълбове за подпора и като украса на сгради). Стените са покрити с уникална мозайка, която изобразява сцена на отвличането на Персефона от Посейдон, а колесницата е придружена от Хермес. Изненадващо, че са открити и черепи, които трябва да изследват от антрополози. Може би те ще кажат точно дали това е Александър Велики. Сега е известно, че погребалния комплекс е ограбен, тъй като черепът на скелета не е бил в саркофага, а близо до него. Няма оръжия били са намерени бижута. Огромният лъв, построен над гроба доказва, че наистина е става въпрос за велик военен командир. В комплекса са намерени предмети, които принадлежат на периода „ Александър Велики, от 2-ри и 3-ти век от Н.Е.“

Advertisements

About cartograf

Master cartographer
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s